Eye Hospital

Sundarban

Een nieuw zicht, een nieuwe toekomst … 10.000 operaties per jaar

Het project

Cataract, glaucoom … oogziekten die ons nog nauwelijks verontrusten. Elders in de wereld is het vaak anders. Cataract en glaucoom leiden er nog al te vaak tot blindheid en blindheid tot werkloosheid, uitsluiting en schrijnende armoede. Met onze oogkliniek kunnen we dat veranderen.

De bevolking op de eilanden van de Sundarban wordt omwille van de moeilijke leefomstandigheden, een eenzijdige en onvoldoende voeding, onhygiënische situaties,  gebrek aan zuiver water en basisgezondheidszorg zwaar getroffen door oogziekten. 

Het project “eye hospital” werd omwille van een tekort aan sponsors in 2013 gedeeltelijk door PAZ overgenomen. PAZ financiert de uitbreiding van het hospitaal en de aankoop van de nodige medische apparatuur. In 2017 startte PAZ met de betaling van 2.000 oogoperaties voor mensen die dit onmogelijk zelf kunnen betalen en niet kunnen genieten van tussenkomsten vanwege de Indiase regering. Naast het centrale ooghospitaal zijn er op verschillende eilanden Vision Centres, 7 in totaal. De mensen kunnen er terecht voor een check - up en de eerste zorgen. 
PAZ - eye hospital

De partner

SSDC - Sundarban Social Development Centre

SSDC, een niet-gouvernementele non-profit organisatie, opgericht in 1986 werkt in de Sundarban. Basisgezondheidszorg, onderwijs en gemeenschapsvorming zijn  de werkterreinen. Ook de strijd tegen kinderarbeid en child traffic behoort tot de kernopdracht. PAZ en SSDC zijn partners sinds 2004.  
Een oogkliniek, een kinderziekenhuis en een clinic boat zijn de belangrijkste projecten.

Parallel en ondersteunend zijn er verschillende initiatieven met betrekking tot hygiëne, voeding, gemeenschapsopbouw en onderwijs. Zo bestaat er onder meer een “bookbank” ten behoeve van de allerarmsten, om het onderwijs te stimuleren en de “outdrop” te beperken.

Gedwongen door de zeer moeilijke weersomstandigheden heeft SSDC ook een volledige programma noodhulp. Zij stimuleren en begeleiden zelfhulp-, spaar- en jongerengroepen. Het child parliament en microfinanciering zijn hiervan zeer goede voorbeelden.

Meer info over SSDC kan je terugvinden op:
www.ssdcindia.org.in
PAZ - Partners Zonder Grenzen
PAZ staat voor Partners Zonder Grenzen en heeft tot doel bij te dragen tot een meer rechtvaardige en solidaire wereld.

Contact


Nieuwsbrief


Blijf je graag op de hoogte van de activiteiten van PAZ?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.