Clinic Boat

Sundarban

Niet langer met de patiënt naar de arts, wel met de arts naar de patiënt

Het project

De bevolking in de Sundarban leeft verspreid over 52 eilanden. Gezondheidszorg is er zo goed als onbestaand. Mensen moeten noodgedwongen naar ver afgelegen ziekenhuizen in Daimond Harbor, Kakdwip, Pathar Pratima of Kolkata. Verbindingen met het vaste land zijn sporadisch, onregelmatig en duur. Deze moeilijke toegankelijkheid en de bijna totale afwezigheid van een goede  gezondheidszorg dwingt tot anders denken en creatief ondernemerschap. De weg van de patiënt naar de arts is vaak onmogelijk, daarom kozen wij voor het omgekeerde: met de arts naar de patiënt. 

In 2011 startten we het project “clinic boat”. We kochten een tweedehandsboot en bouwden deze om met de nodige voorzieningen voor transport en ambulante consultaties. 
De investering voor de aankoop en de aanpassing van de boot bedroeg 65.000 euro. Op 11 juli 2012 maakte de clinic boat zijn maidentrip. Vandaag vaart de boot 6 dagen per week. De werkingskosten  - personeel en materiaal - bedragen 225 euro per werkdag. De financiering wordt gedragen door de Hans-Foundation uit India en de sponsors van PAZ in België. 
PAZ - clinic boat

De partner

SSDC - Sundarban Social Development Centre

SSDC, een niet-gouvernementele non-profit organisatie, opgericht in 1986 werkt in de Sundarban. Basisgezondheidszorg, onderwijs en gemeenschapsvorming zijn  de werkterreinen. Ook de strijd tegen kinderarbeid en child traffic behoort tot de kernopdracht. PAZ en SSDC zijn partners sinds 2004.  
Een oogkliniek, een kinderziekenhuis en een clinic boat zijn de belangrijkste projecten.

Parallel en ondersteunend zijn er verschillende initiatieven met betrekking tot hygiëne, voeding, gemeenschapsopbouw en onderwijs. Zo bestaat er onder meer een “bookbank” ten behoeve van de allerarmsten, om het onderwijs te stimuleren en de “outdrop” te beperken.

Gedwongen door de zeer moeilijke weersomstandigheden heeft SSDC ook een volledige programma noodhulp. Zij stimuleren en begeleiden zelfhulp-, spaar- en jongerengroepen. Het child parliament en microfinanciering zijn hiervan zeer goede voorbeelden.

Meer info over SSDC kan je terugvinden op:
www.ssdcindia.org.in
PAZ - Partners Zonder Grenzen
PAZ staat voor Partners Zonder Grenzen en heeft tot doel bij te dragen tot een meer rechtvaardige en solidaire wereld.

Contact


Nieuwsbrief


Blijf je graag op de hoogte van de activiteiten van PAZ?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.